Side – mesto za uživanje i istraživanje

apolonov hram turska side

Mali grad na Mediteranskoj obali, Side, u sebi nosi duh prošlih vremena. Više nego u drugim okolnim mestima, ovo malo mesto krije istoriju i njene ostatke. U sezoni plaže često budu prepune, ali ako imate prevoz, lako ćete naći kutak samo za sebe. Dok lutate, pronaći ćete neke od znamenitosti, pa ćemo vam predstaviti neke od njih: 

  1. Hramovi Apolonu i Atini – u 7. ili 6. veku pre nove ere, grčki doseljenici su osnovali svoju koloniju i izgradili luku na ovom mestu. Grad je počeo da napreduje, a tokom vladavine rimljana, grad je postao važan trgovački centar. U samoj luci su se nalazila dva glavna hrama – Apolonu i Atini. I danas stoje njihovi ostaci,  na samom vrhu poluostrva. Uveče su ruševine osvetljene i daju čaroban izgled čitavoj luci.
  2. Pozorište ili amfiteatar u Sideu je bilo najveće u drevnoj Pamfiliji i moglo je primiti čak 15000 ljudi. Bilo je 49 redova za sedenje, a sama građevina je impozantna. Iako su se delovi obrušili, i dalje je vredan primerak rimske arhitekture. 
  3. Muzej u Sidu – iako je mali, ovaj muzej u sebi krije bogatu kolekciju arheoloških iskopina iz okoline. Smešteno je u kupatilu, iz 5. veka, koje je istorijski vredno samo po sebi. Kolekcija se sastoji iz izuzetno detaljnih helenističkih i rimskih kipova. 
  4. Istočna plaža – ovo je najbliža, a samim tim i najpopularnija plaža u Sideu. Savršena za odmaranje na ležaljkama ili u nekom od kafića. Boju ćete sigurno uhvatiti, a za one aktivnije – tu su i vodeni sportovi. 
  5. Agora – rimski kompleks koji ostavlja bez daha. Na istočnoj strani, za građevinu na dva sprata smatra se da je bila biblioteka, a tu se još nalazi i statua boginje sudbine, Nemesis. U blizini su još ruševine biskupske palate, i krstionice, koje su građene između 5. i 10. veka naše ere. 
  6. Seleucia – fini ostaci grada Seleucia leže u samoj blizini Sidea. Ruševine su zarasle u borovu šumu, što svemu daje šarmantan ambijent. Iskopavanjima su ovde pronađeni kompleksi kupatila. 
  7. Manavgat vodopadi – ako se sklanjate sa plaže, ovo je savršeno mesto. Ovi vodopadi se nalaze na reci Manavgat, koji se uzdiže u planinskom lancu Taurus. Na ovo mesto dolaze rado i lokalci i turisti. Lepo uređena okolina je u totalnom neskladu sa bučnim vodopadom, ali to svemu daje dramatičan efekat. 
  8. Selge – na oko 50 kilometara od Sidea nalaze se ruševine Selge. Legenda kaže da je osnivač slepi prorok Kalchus, sa ostatkom svoje vojske iz Troje. Do rimskog perioda, udaljena lokacija je štitila grad, a trgovina je cvetala. Iako ima svašta da se vidi, ne bi trebalo zaobići pozorište sa 10000 mesta i ostatke Zevsovog hrama. 
  9. Kanjon Koprulu – sedam kilometara istočno od Aspendosa, dugačak seldžučki most sa rimskim temeljima prelazi reku Koprulu. Dalje na severu reka se sužava, i tu počinje ovaj kanjon. Ovde su mogući rafting izleti, planinarenje ili doći samo da bi se uživalo u pogledu. 
  10. Dudencik pećine – južno od Sidea, u blizini malog grada Cevizlija, ljubitelji pećina mogu istraćivati jednu od najdubljih pećinskih mreža u Turskoj. Dubina je do 330 metara pod zemljom, a neke od ovih pećina kriju jezera. Ipak, preporuka je da u njih ulazite sa vodičem, radi sigurnosti.

Iako je trenutno zima, nikad nije previse rano da počnemo da razmišljamo o letnjem odmoru. Bilo da je to Grčka, moja preprouka je Nikiti na Sitoniji za one sa decom, ili možda Egipat, svakako nećete pogrešiti ako vaš izbor padne na Side u Turskoj.