Izleti u Antaliji

antalija more turska leto

Leto 2020 je mozda daleko, ali najbolje ponude i popusti se mogu naci upravo sada. Jedna od popularnijih destinacije jeste i Antalija u Turskoj. Antalija koja ima jako bogatu kulturu i istoriju, sigurno ima šta da ponudi svojim posetiocima. Veliki broj izleta koji se organizuju, privlače turiste koji dolaze sa svih krajeva sveta. Preporučićemo vam neke najzanimljivije izlete.

Brdo Tunek

Brdo Tunek se nalazi na zapadnoj strani Antalije i jako je popularno među turistima. Sa nadmorskom visinom od 618 metara, pruža neverovatan pogled na zaliv Antalije ali i na planine koje okružuju sam grad. Na brdu se nalazi hotel, restoran ali i noćni klub. 

Dudun vodopadi

Dudan vodopadi su udaljeni 12 kilometara od Antalije. Ovo je grupa vodopada koji su formirani od reke Dudan. Vodopade možete videti i ukoliko krenete na izlet brodićem iz luke Antalija. Ovi vodopadi su fantastični i sigurno će vam zauvek ostati u sećanju. 

Obilazak Termesosa

Termesos je antički grad koji je odlično očuvan. Nalazi se 30 kilometara od Antalije. U ovom gradu možete videti veliki broj retkih biljaka i životinja što je jedan od razloga zašto je ovaj antički grad proglašen za nacionalni park. Grad se nalazi u unutrašnjosti kopna. Ovo nije bio lučki grad, ali je bio odlično povezan sa morem. Imao je izgrađen akvadukt, pomoću koga se grad snabdevao vodom. U jednom zemljotresu, akvadukt je srušen i tada je grad napušten. Stanovnici više nisu mogli da se snabdevaju vodom tako da su bili prinuđeni da ga napuste. U ovom divnom antičkom gradu možete videti ostatke pozorišta i hrama.

termesos antalija letovanje turska
Termesos

Posete selima

Jako je zanimljivo posetiti sela u okolini Antalije. Možete prvo uživati u obilasku sela i čuti zanimljive činjenice o turskoj istoriji i kulturi, a nakon toga sledi poseta jednom domaćinstvu. Uživaćete u druženju sa domaćinima i njihovim svakodnevnim aktivnostima. Možete kuvati zajedno, raditi, a nakon toga uživati u tradicionalnim turskim specijalitetima. Ovo je prilika da se upozna pravi duh i život turskih sela.  

Kursunlu vodopadi

Kursunlu vodopadi se nalaze 19 kilometra od Antalije. Ove predivne vodopade okružuje borova šuma što upotpunjuje kompletan doživljaj. U blizini vodopada se nalaze mirna sela u koja turisti dolazi na odmor.

Vožnja brodom

Ovaj izlet je za sve koji vole da provedu dan na brodu. Polazak je organizovan iz luke u Kaleićiju. Možete izabrati plovidbu koja traje sat vremena, dva sata ili čak šest sati. Ukoliko se odlučite za najdužu plovidbu, moći ćete da upoznate udaljena mesta Antalije, a i da uživate u ručku na brodu. Plovidbe su do Olimposa, Demrea, Faselisa ili do Kemera. 

Izlet u Aspendos – Perga

Aspendos je udaljen 40 kilometara od Antalije. Ova veličanstvena građevina se nalazi na uzvišenju. Aspendos je pozorište sa najboljom akustikom na svetu. Ovde se održavaju razni festivali, baletski, filmski i pozorišni, ali i opere. 

Perga je glavni grad nekadašnje Pampilije. Bio je jedan od najlepših i najbogatijih gradova i kao takav od velikog značaja. Parga je prepoznatljiva po Artemidinom hramu. Pošto je grad bio rimska provincija, ovde možete videti ostatke rimskih kupatila i stadiona. 

U Antaliji je svaki izlet specifičan i lep na svoj način. Koji god da izaberete, sigurno je da će vam ostati u najlepšem sećanju. Ukoliko vas mame topliji krajevi tokom jeseni i zime, možda ove godine posetite Egipat, gde ćete se svakako ugrejati i uživati u sunčevim zracima i tokom zime.